perjantai 15. marraskuuta 2013

Kuinka kuntoni on parantunut?

Onko kuntoni parantunut? En ole hirveän paljon, varsinkaan viimeisten viikkojen aikana, arvioinut sitä. Viimeksi, kun totesin aerobisen kuntoni selvästi parantuneen oli, kun ensimmäisen kerran pystyin juoksemaan 10km putkeen. Tänään tein sen uudestaan ja ajattelin, että nyt olisi hyvä aika tehdä taas pientä analyysiä siitä, mitä on tässä välissä tapahtunut.

Elämäntapamuutoksen aloittamisen jälkeen ensimmäisen 10km lenkin juoksin 26.10.2013 (2 viikkoa ja 6 päivää sitten) ja tänään siis juoksin saman uudestaan. Olosuhteet eivät olleet täysin samat silloin: silloin juoksin juoksuradalla (tasaista) ylivoimaisesti suurimman osan lenkistä, nyt juoksin koko matkan lenkkipolulla (mäkiä) ja silloin minulla oli todella kevyt reppu selässä, nyt ei. Lisäksi silloin juoksin kokonaisuudessaan 10,6km, nyt tasan 10km. Viimeksi myös satoi vähän aikaa, nyt ei. Muutokset eivät kuitenkaan mielestäni ole niin suuria, etteikö pientä vertailua voisi tehdä, joten tässä muutoksia:

Aika tasan 10 kilometriin: 



  • 26.10.2013 - 1h 14 min 10s
  • 15.11.2013 - 1h 1min 34s


2 viikossa ja 6 päivässä 10 kilometrin juoksuun tarvittu aika parani 12min ja 36s.


Syke

Keskisyke 26.10 oli 157 ja nyt 155. Eli keskisykkeeni  oli 2bpm pienempi tänään.

Tosin tällä kertaa nopeuteni kasvoi ja viimeksi se hidastui loppua kohti. Ehkä sykealueet kuvaavat paremmin:

Ylempänä aiempi, alempana tänään
Kuten kuvasta näkee, suurin palkki (pisimpään ollut syke) on siirtynyt selvästi vasemmalle, eli pienempään. Toisaalta maksimisyke myös oli tänään korkeampi, ja punaisen alueen (kovaa treeniä) suurin palkki on vasemmalla, eli näyttäisi siltä, että jaksan paremmin treenata kovilla sykkeillä.

Nopeus


  • 26.10.2013 - 8,09km/h
  • 15.11.2013 - 9,75km/h
Keskinopeuteni kasvoi 1,64km/h.


Kuten jo mainitsinkin, nopeus putosi viimeksi ja nyt se kasvoi:



Nopeuden vaihtelu oli tällä kertaa vieläpä paljon suurempaa (nopeimman ja hitaimman kilometrin ero suurempi), mikä tarkoittaa, että oikeanlaisella vauhdinjaolla (parhaaseen aikaan tähdätessä) voisin varmaan selvästi paremmallakin keskinopeudella nyt tuon lenkin selvittää.

Voisin joskus lähiaikoina vielä yrittää ihan sitä maksiminopeaa aikaa (jota siis en tänään lähtenytkään hakemaan) tuolle 10 kilometrille.


Yhteenvetona sanoisin, että aivan huikeaa parannusta on tullut. Varsinkin, kun muistaa, että aikaa siis on kulunut vain vajaa 3 viikkoa! Vai miten teidän lukijoiden mielestä? ;)

Treenipäiväkirjaa varten:


Lämmittelyineen ja jäähdyttelyineen aikaa treeniin kului tänään 1h 24min ja kaloreita kului 1173.

3 kommenttia:

  1. Hyvähyvähyvähyvä!

    Ei ole epäilystäkään, että kuntosi on kohentunut, ja onhan tuossa välissä vähentynyt painokin kolme kiloa, kyllä sekin jotain vaikuttaa.

    Samaa nopeusjuttua mietin itsekin tänään lenkillä, että kun aloitin tämän väkisinjuoksukampanjani, vauhti tuppasi hiipumaan matkan edetessä ihan kävelyyn saakka, ei oikein jaksanut, eikä innostanut juosta. Mutta tänään sitä vastoin oli lenkille lähtiessä sellainen ajatus, että juoksen ihan hiljaa, kun ei innostanut taaskaan tuo juokseminen, mutta kun viisi kilsaa oli takana, ja paikat lämmenneet, en enää jaksanut laahustaa niin hitaasti, vaan kiristin vauhtia loppulenkiksi, ja ei tuntunut yhtään pahalta.

    Sykemittari oli myös mukana, mutta enpä tullut nyt katsoneeksi, mitä se näytti. Pitää varmaan jossain vaiheessa tsekata myös sykkeen perusteella, mitä se kertoo kunnon kehittymisestä. Pääasia, että kehitystä parempaan tapahtuu, kyllä se kummasti motivoi eteenpäin.

    Juoksemisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ja varsinkin tuo kehityksen nopeus on yllättänyt itseni todella positiivisesti! Varmasti myös painon lasku on tohon juoksuun auttanut. Broidin olisi itseasiassa tarkoitus tehdä aerobinen testi minulle kuntopyörällä tässä lähiaikoina, siitä pitäisi tarkkaan nähdä, mikä se hapenottokyky eli sydän- ja verisuonielimistön kunto on. Harmi ettei sitä takautuvasti voi tehdä :D

      Suosittelen, noiden sykkeiden tarkasteleminen on ainakin minulle hyvinkin mieluisaa puuhaa!

      Poista
  2. No on kyllä parantunut! Vau!

    Mä lähen huomenna juoksemaan ekan kymppini, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Mulla aikaa taitaa vaan mennä aikas paljon enemmän :D

    -Kaukaa Kaunis

    VastaaPoista

Anna palautetta, kysy, tsemppaa tai valita. Mitä vain, vastaan mielelläni :)