torstai 21. marraskuuta 2013

Uusi juoksun pituusennätys: 14,87km

Tein tänään ultimaattisen supersoittolistan soittimeen sillä ajatuksella, että olisi musiikit vähän pidempää lenkkiä varten valmiina. Samoja biisejä, kun ei jaksa montaa kertaa putkeen kuunnella eikä musiikkeja paljon kerkeä lenkillä enää valkkailemaan. Nyt on musat kunnossa. Kaikkea hyvää. Minulla muuten on melko laaja musiikkimaku, joten listalta löytyy niin saatanantappoheviä, hard rockia, rock'n' rollia, trancea, dancea, poppia, reggaeta, räppiä, elokuvamusiikkia (klassista), r'n'b:tä kuin vähän indie rockiakin.

Sitten juoksuun, se kulki ihan mukavasti. Mitään suurempia ongelmia ei missään vaiheessa ollut, ja tuntui, että pidempäänkin olisi voinut ihan helpostikkin jatkaa. Tilastonikkarina muuten ihan sillain pikkusen harmittaakin, että en jatkanut, kun tuo 15km raja jäi niin vähän matkan päähän! Voi peijakas!

Ihan pikkusen muuten huijasin, koska kävin kaupassa välissä hakemassa gatoraden, kun jotain juotavaa olisi kait näin pitkillä lenkeillä jo parempi tankata keskelläkin. Tuo varmaankin alle 5 minuutin pysähdys ei nyt kuitenkaan mitenkään tuohon juoksuun vaikuttanut. Luulisin.

Kaupassa käynti näkyy pienenä pomppuna molemmissa käyrissä.
Pysäytin harjoituksen tallennuksen kaupassa jonottamisen ajaksi

Tarkoituksella lähdin aika hitaasti liikkeelle, ja pidinkin vauhdin alhaalla, ettei vaan loppuisi voimat. Lopun, viimeisen 5 km ajan, pyrin sitten pikkuhiljaa nostamaan vauhtia. Se näköjään onnistuikin, sillä viimeinen kilometri oli nopein, toisiksi viimeinen toisiksi nopein, jne viidenneksi viimeiseen kilometriin asti. Yhteensä tuossa meni aikaa 1h 42min ja 13s. Lopussa tutut jäähdyttelykävelyt ja yhteensä aikaa meni 1h ja 57 minuuttia. Kaloreita paloi 1538.

Se vähän kauhistuttaa kyllä, että olen mennyt lupautumaan käytännössä 5-7 tuollaiseen sessioon peräkkäin ensi kesänä. Toki rulliksilla (lempeämpää nivelille), mutta siltikin. Kyllä siitä mökille luistelusta tulee aika tappoharjoitus. Tällä hetkellä ajatuksena on siis vetäistä koko rypäisy kerralla. Jos se on pakko jakaa kahdelle päivälle, niin sitten jaetaan.

On tässä onneksi vielä aikaa harjoitella! Toinen toistaan pidempiä lenkkejä vaan kesään asti.

Joku on ehkä muuten huomannut blogin uuden otsikon. Entinen oli vähän tylsä, pelkkä teksti. Kuvat kertoo enemmän. Halusin siihen vähän hauskuutta, kun joskus näistä teksteistä ehkä saa sellaisen kuvan, että tämä homma on liian totista. Ei todellakaan ole. Elämä on laiffii, ja aina pitää pelleillä. Siksi tuo idiootin näköinen kuva minusta :)


2 kommenttia:

  1. Ha! Juuri eilen olin samanlaisissa juoksutunnelmissa. Mulla on tavoitteena puolimaraton ensi kesänä. Olen aiemmin juoksut sellasia joskus 10kilsan, normaalisti 8kilsan lenkkejä. Mutta eilen sitten tempaisin 15km. Olisi tosiaan hyvinkin voinut pistää vielä sen 21km, mutta en oikein tiedä mitä kroppa olis siihen sanonu. Tosiaan, en ole tottunut vetää noin pitkiä lenkkejä enkä usko yhtäkkisten repäisyjen olevan fiksua muutenkaan. Akilleen kohdalla tuntui jossain vaiheessa kipua, mutta meni sitten pois. Päänupilla on kyllä merkitystä juoksemisessa, olin vain päättänyt että nyt perkele lähtee ennätys. Juuri toissapäivänä ei tullut juoksusta oikein mitään ja pari muutakin asiaa v***** niin päätin että huomenna lähtee kunnolla. Tärkeää oli myös kunnollinen tankkaaminen, että jaksaa ja kyllähän niitä kaloreita kuluu. Mullakin semmoiset 1500kcal. Lenkin jälkeen oli kyllä heikko olo ja olin hyvilläni että lopetin 15km kohdalla. Oon seuraillut sitten oloa nyt seuraavana aamuna eikä mitään häikkää näytä olevan. Venyttelinkö ennen lenkkiä? En. Venyttelinkö lenkin jälkeen? En. Onko tämä fiksua? Ei. Pitäiskö opetella venyttelemään? Kyllä.

    t.kanssalaihduttaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäksihän kerkee treenata vielä ihan kokomaratonkuntoonkin ;) ? Ei vaan, puolimaratonkin on kova suoritus!

      Itsellä oli tuon 15km jälkeen oikeastaan samantien ihan todella hyvä fiilis. Se on mahtavaa, kun raskaan suorituksen jälkeen tuntee, kun endorfiini puskee melkeinpä kerralla muutaman minuutin päästä. Ihan kuin huumetta.

      Juuri noin! Asenteella on ihan älyttömän suuri merkitys. Ja kun päättää, että jotain tehdään, niin sehän tehdään.

      Nykyään tosta venyttelystä ollaan vissiinkin suunnilleen sitä mieltä, että venyttelyllä ennen suoritusta ja heti suorituksen jälkeen ei ole merkitystä. Sen sijaan venyttelyllä muutaman tunnin suorituksen jälkeen auttaa lihaksia palautumaan nopeammin. Ja yleisestä venyvyydestä on apua, eli venyttely usein kannattaa, mutta sen ajankohdilla ei niin ole väliä. Itse tykkään ennen suoritusta tehdä ihan muutaman pienen venytyksen samalla, kun teen tyhmän näkisiä tanssintapaisia pikkuhypähdyksiä tässä kotona lämmittelyksi. Noihin pitkiin, lyhyisiin lenkkeihin ei sen kummempaa lämmittelyä tarvii (kun se on vähän ku lämmittely se alku kuitenkin), mutta jos aion juosta kovaa, niin teen kyllä jonkun vähän paremman lämmittelyn!

      Kiitos kommentista kanssalaihduttaja ja onnea laihdutukseen!

      Poista

Anna palautetta, kysy, tsemppaa tai valita. Mitä vain, vastaan mielelläni :)